انبار و انبارداری چیست و چه نقشی در رشد اقتصادی کشور دارد؟
انبار چیست؟
انبار ساختمانی است که در آن با رعایت اصول و شرایط خاص کالا ها و محصولات نگهداری می شود ؛ همچنین نوع نبار با توجه به کالایی که در آن نگهداری می شود تعیین می گردد.
انبارداری چیست؟
انبارداری یکی از مشاغل مهم در بخش صنعت کشور می باشد که در عین سادگی ، دارای پیچیدگی ها ومشکلات خاصی است .چرا که از وظایف یک انباردار ماهر به مواردی همچون پذیرش کالا ، جابجایی کالا ، کد دار نمودن کالا ، سرویس دهی مشتریان ، بارگیری و تحویل کالا می توان اشاره کرد.
انبارها با توجه به نوع کالا و شرایط نگهداریشان به چند دسته تقسیم می شوند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- انبار محصولات غذایی و خوراکی:از این انبار ها برای نگهداری انواع میوه ، سبزیجات و ….. استفاده می کنند.
- بار محصولات غذایی سرد: این نوع انبار برای نگهداری محصولات غذایی سرد مثل بستنی ، گوشت و….. استفاده می شود.- انبار محصولات دارویی:از این نوع انبار برای نگهداری انواع داروها در دمایی معادل ۱۰تا ۱۵ درجه نگهداری می شود.
- انبار کالای تولیدات محصولات کارخانجات اعم از کیف ، کفش ، لاستیک و …..
- انبار محصولات محترقه شامل محصولات شیمیایی مانند رنگ ، تینر و …..
- انبار های روباز یا سوله های هانگارد که نیاز به پوشش کامل ندارند مانند کاشی ، سرامیک و …..
- یکی از شرایط اصلی انبارها تامین انهاست، هیچ انباری بدون داشتن امنیت کافی نمی تواند مکان مناسبی برای نگهداری کالا باشد.
در مورد نوع ساخت و قوانین شهرسازی مربوط به انبار دو نکته حایز اهمیت است .
- امکان دسترسی از طریق همسایگان جهت اطفای حریق وجود داشته باشد.
- در قوانین شهرسازی برای سوله های صنعتی با کاربری تولید مقدار فضای دور سوله ۳ متر می باشد ؛ اما در برخی ۶ متر می باشد . این به دلیل گردش راحت و کنترل حریق توسط گروه آتش نشانان می باشد .
انبار های خصوصی
در این نوع انبار ها شخص اقدام به اجاره سوله یا سالن صنعتی می نماید و با انبار کالا و محصولات یا اجناس خود نسبت به نگهداری آن اقدام می نماید در این قبیل از انبار ها مسیولیت نگهداری اجناس به عهده خود شخص بوده و در این قبیل انبار ها از شیوه های سنتی و غیر مکانیزه استفاده می شود که گاهاً موجب از بین رفتن و خسارت به بخشی از کالا ها و اجناس می شود .
انبار های عمومی
در انبار های عمومی بخش نگهداری کالا از بدو ورود تا هنگام ترخیص به عهده تیم کار آزموده و حرفه ای قرار می گیرد ؛ که این نگهداری شامل بیمه کالا نیز می گردد و مالک کالا با پرداخت هزینه نگهداری و شارژ به مجموعه انبارها مسیولیت مربوطه را به مدیریت انبار ها می سپارد . این امکان برای بعضی انبار ها وجود دارد که به صورت نمایش تصویری کالا داخل انبار به مالک آن ، ایشان را از وضعیت لحظه ای آن آگاه می سازد .
شناسه و کد انبار چیست؟
برای کنترل و رهگیری کالا درانبارهای عمومی از کدهایی استفاده می کنند که به آنها کد انبار می گویند.این کدها آمار دقیق ورود خروج کالا از انبار ونوع کالای انبار شده و حتی اپراتور نقل وانتقال کالا را درخود ذخیره می کند.از این کد برای انبار کردن کالاهایی که تنوع بسیار بالای دارند استفاده می کنند.
انبارها چه خدماتی به مشتریان خود ارائه می کنند؟
هر انباری خدماتی به مشتریان ارائه می دهد که از جمله این خدمات می توان به بحث جابجایی ، کنترل کیفی ، بسته بندی و ارسال کالا به مقاصد مشخص شده اشاره کرد. این خدمات با توجه به حساسیت و نوع کالا قابل تغییر می باشد ضمنا یکی از قوانینی که در بخش انبار های عمومی می باشد ، ساعات ورود و خروج کالا می باشد که غالباً از ۸ صبح الی ۵ عصر می باشد.
انبارها چه تجهیزاتی دارند؟
معمولاً برای نگهداری کالا های ورودی در این قبیل انبارها از تجهیزاتی همچون جرثقیل های دروازه ای ، جرثقیل سقفی ، جرثقیل های دیواری ، لیفتراک و جک پالت های مخصوص استفاده می شود که جمع آوری این تجهیزات برای هر انبار خصوصی شاید سخت و مقرون به صرفه نباشد که در برخی مراکز از جمیع امکانات بهره گرفته می شود .
برای خرید انبار به چه نکاتی باید توجه کرد؟
یکی از نکاتی هنگام خرید انبار باید به آن توجه کرد وجود حریم آتش نشانی است. حریم آتشنشانی با توجه به نوع کاربری آنها متفاوت خواهدبود.به عنوان مثال حریم آتش نشانی در انبارهای با کاربری تولیدی با انبارهای صنعتی متفاوت است . در ساخت سالن و سوله های انبار حتماً حریم آتش نشانی ( فضای کنار سوله ) که برای دسترسی آتش نشانی به محل احتمالی حریق می باشد می بایست ۶ متر باشد .عدم وجود این تاسیسات امکان دریافت گواهی از سازمان آتش نشانی را غیر ممکن می سازد .
برگرفته از: sooleh.ir